onsdag 5 februari 2014

Ekologista - inte economista eller fashionista

Vi har en ny kategori/etikett 2014; Ekologista! Förutom det gamla ordet "fashionista" som betyder att du är modemedveten kom Isabella Löwengrip, Blondinbella, och Pingis Hadenius med ordet Economista. Dock inte att förvirras med Ekonomistas som är blogg från nationalekonomer, rekommenderas varmt. Att vara en Economista innebär att du tar hand om dina pengar och har respekt för dig själv. De menar inte nödvändigtvis att du ska bli en finanshaj utan se en roligare sida av ekonomin. Jag har själv läst deras bok "Economista", alla tidigare böcker av Blondinbella och beundrar hennes målmedvetenhet. Tyvärr kan jag inte rekommendera boken. Den är inte välskriven, språket sådär och för mig som är ekonom och har det intresset så blir tipsen töntiga. Boken är väldigt basic och att det finns en marknad för sådana tips är skrämmande. Men det är bra att de väcker ett viktigt ämne hos unga och en grupp som bara har en negativ bild av ekonomi.

Nu väcker vi ordet Ekologista; en person som tar hand om sitt liv och respekterar sin omgivning.
Äter ekologiskt; renare och bättre för din kropp.
Använder ekologiska produkter; för vem vill smörja in kroppen med kemikalier?
Tänker ett steg längre; förutom ekologiskt väljer han/hon närproducerat, second hand, ha en köttfri måndag varje vecka etc.
Bryr sig om andra; laga ekologisk mat hemma, köper ekologiska produkter (speciellt ni som har barn som är extra känsliga), tänker på de länderna som drabbas hårdast av kommande klimatförändringar.
Vänder fördomar; Ekologiskt & närproducerad behöver inte vara dyrare än konventionella produkter. (De är en bland de vanligaste fördomarna vi får höra). Du kan vara en ekologista samtidigt som du är en economista (och fashionista).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar