fredag 10 maj 2013

Grilla grönt

Nu börjar sommar värmen komma, kvällarna bli ljusare och många premiär grillar. Tänk på hur det påverkar vår miljö och ta ditt ansvar!

Grilla gärna grönsaker och fisk eller fågel istället för en köttbit. Om du vill grilla kött, se till att välja ekologiskt eller svensk naturbeteskött.
Miljösnällt på grillen: sparris,rotfrukter, ekologisk potatis, viltkött, ekologiskt eller svenskt naturbeteskött, gös (från insjö), gädda, aborre, KRAV-märkt lax, lök, morötter, vitkål, svenska friodlade tomater.
Grillvärstingar: brasiliansk nötbiff, växthusodlad tomat, tropiska räkor, hälleflundra

Använd FSC-märkt grillkol. FCS märkningen innebär att skogen behandlas på ett bättre och miljömässigt sätt. Välj gärna närproducerad kol.

Grillolja innehåller ofta palmolja vilket bidrar till skövling av regnskog, utrotning av djur och dåliga förhållanden för urbefolkningen. Gör din egen grillolja, billigare och bättre för kroppen! Exempelvis ekologisk olivolja, citron, lite örter och soja.

Köp inte engångsgrill, det är en onödig miljöbov och väldigt dyrt på lång sikt. Engångsgrillen innehåller paraffin och det går åt mycket energi vid tillverkningen. Om du väljer att använda engångsgrill eller aluminiumfolie endå, glöm inte att återvinna det i metallförpackningar.
Elgrillen är det bästa valet ut miljösynpunkt, speciellt om elen är miljömärkt.
Gasolen som används vid grillning med en gasolgrill släpper även ut koldioxid, så grilla måttligt!

2 kommentarer:

  1. Hej,
    Håller egentligen med om minskat köttintag, men vacklar efter att ha sett detta: http://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change.html

    Med vänlig hälsning
    Karolina

    SvaraRadera
  2. Intressant! Tack för din kommentar.
    Den överkonsumtion av kött och så som vår köttindustri ser ut i många länder tror jag fortfarande behöver minskas. Lagom och eko är bäst.

    SvaraRadera