lördag 1 september 2012

Avfall

EnergirådgivningenSmå förändringar i din vardag kan gynna både din ekonomi och planeten. Energi- och klimatrådgivningen har många bra tips. Här kommer några om avfall.

http://energiradgivningen.se/

Vi har tidigare bloggat om bostaden http://miljonochvardagen.blogspot.se/2012/06/bostaden.html
maten
http://miljonochvardagen.blogspot.se/2012/08/mat.html
och inköp
http://miljonochvardagen.blogspot.se/2012/08/inkop.html

Det du vill slänga kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Om du sopsorterar på rätt sätt kommer det som går att återvinna till användning och det miljöfarliga tas om hand på rätt sätt. Låt dina sopor göra nytta. Att ge saker en längre livscykel är klimatsmart. Kanske går det att sälja eller ge bort det du vill bli av med? Att laga saker som går sönder i stället för att slänga dem förlänger också användningen och är betydligt bättre för miljön.

Källsortering hjälper

Mycket energi och naturresurser kan sparas genom att återanvända material. Metall och glas kan återvinnas hur många gånger som helst och plast kan användas i allt från bilar och bildskärmar till vinteroveraller.

Viktigast är det att sortera ut farligt avfall, som färger, lösningsmedel, läkemedel, batterier, lågenergilampor och andra elektriska produkter. Miljöstationer på återvinningscentraler och vissa bensinmackar samt mobila miljöstationer är några platser där du kan göra dig av med ditt farliga avfall.

Mest klimatsmart är att förhindra att avfall skapas genom att minska konsumtionen. EU-direktivet avfallstrappan har fem steg och syftar till att vi i första hand ska minimera mängden avfall, därefter återanvända, återvinna, energiutvinna och bortskaffa.

Visste du att...

Under 1900-talet ökade årsmedeltemperaturen med 0,7°C, och idag är det varmare än det varit på 1300 år. Glaciärer smälter, istäcket i Arktis minskar och nederbördsmönstren förändras. Ö-nationer drabbas redan idag av de höjda havsnivåerna och naturkatastrofer tvingar människor på flykt. Det är därför nödvändigt att vi bromsar denna utveckling. För att lyckas måste vi hjälpas åt. Du kan göra skillnad!

Läs mer på: http://www.energiradgivningen.se/sites/default/files/gemensam/pdf-filer/Klimatbroschyren_2012.pdf


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar