tisdag 8 maj 2012

Tårta

Tårtbotten (min vanliga tårtbotten)
5 ekologiska ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver

Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Ta lite i taget och rör "åttor" med en spade. Smörj en rund bakform med diameter cirka 23 cm, gärna med löstagbar botten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-50 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre lager.

Tips! Jag gör alltid tårtbottnar på morgonen så den hinner stabilisera sig plus att den smular mindre . Jag förvarar alltid tårtbottnar i rumstemperatur och täcker dem lite försiktigt med plast- eller grillfolie. (Har man bråttom kan man lägga sin tårtbotten i frysen någon timme, det går jättebra det med.) Receptet är taget från bloggen tårtspecialisten.















Lager 1: Hallonsylt (Ica ekologiska)
Lager 2: Vaniljkräm
Toppen: Grädde, ekologiska hallon och chokladflan.

Vaniljkräm:
1.5 dl mjölk
0.5 st vaniljstång (kan ersättas med 1 tsk vaniljsocker)
0.5 dl strösocker
3 st äggulor
1.5 msk majsstärkelse (kan bytas ut mot potatismjöl)
1 dl vispgrädde

Gör såhär: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både stången och fröna i en kastrull tillsammans med mjölken, grädde och socker. Koka upp försiktigt, dra från värmen och låt stå 10-15min. Ta upp vaniljstången. Vispa ihop äggulorna och majsstärkelse till en slät blandning. Vispa ner den i kastrullen och värm under kraftig vispning tills krämen börjar tjockna. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.

Mina tips! Det svåraste momentet är när man ska få vaniljkrämen tjock. Vispa hela tiden kraftigt och när den tjocknat måste man snabbt hälla över den i en kall skål. Doppa aldrig fingrarna i en vaniljkräm, då blir den lätt dålig. Plasta noggrant om den ska förvaras i kyl, så att den inte får "kylskåpssmak".

Chokladflan: Temperera chokladen: Smält 75 gram choklad i ett vattenbad. Tag av från värmen och rör ner 75 gram finhackad choklad i den smälta chokladen. Låt svalna lite och bred ut chokladen tunt till avlånga tungor på ett bakplåtspapper med hjälp av en pensel. Låt den stelna. Jag doppade även lite hallon i choklad, bra när man får choklad över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar