torsdag 12 april 2012

Linssoppans dag

Linser är en baljväxt som har många fördelar ur miljösynpunkt. De kräver lite gödsel, inte så mycket bevattning och ingen kylförvaring. De göder även andra grödor. Från miljö- och klimatsynpunkt är det därför klokt att vi i Sverige odlar mer baljväxter. I en värld där vi borde äta lite mindre kött (somliga av oss) är linssoppa ett lätt steg att ta. Det är mer energikrävande att framställa kött än baljväxter.

Baljväxter är växtrikets förnämsta proteinkälla och finns i många färger, former och storlekar. Goda är de och nyttiga! Förutom proteiner, innehåller de också fibrer, B-vitamin och mineralämnen som kalcium, fosfor och järn.

Jag älskar linssoppa och vill uppmärksamma linssoppans dag idag den 12 april med ett gott recept. Hoppas det smakar!  

Vill du veta mer om Linssoppans dag som bland annat matbloggaren matbloggaren Lotta Brinck instiftat, surfa in på:
http://lottabrinck.wordpress.com/2011/03/22/linssoppans-dag-den-12-april/


Linssoppa med morot


2 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
150 gr rotselleri
1 krm gurkmeja
½ dl konc. apelsinjuice
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl röda linser torkade
8 dl vatten
Persilja, salt och peppar


Hacka löken och skär grönsakerna grovt. Bryn lätt tillsammans i en kastrull. Häll i vatten tillsammans med linser, juice, buljongtärning och gurkmeja. Låt koka tills allt känns mjukt.

Krydda med salt och peppar. Mixa soppan om så önskas. Strö över hackad persilja. Servera med ett gott bröd!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar